Karácsonyi vásár Moszkávaban | Christmas Market in Moscow

Sziasztok,

Megjött a decemberi roster, és igyekeztem téli uticélokat igényelni, hogy meglegyen a karácsonyi hangulatom. Egészen jó beosztást kaptam, ebből kifolyólag sok Cabin Crew szemet vetett rá. Tudunk cserélgetni ugye, ha legális a csere. Nagyon sok (néha eltúlzott ) szabályok vannak, bár mind a mi érdekünket szolgálják. Például 3 napnak el kell telnie keleti és nyugati ultra hosszú járat között ( 10-16 órás járat) – képzeljétek csak el, hogy elmész Sydneybe, ami 7 órával van Dubai előtt, majd visszajössz, és már repülsz is New Yorkba, ami meg 9 órával van Dubai mögött időben. Így is előfordul a jetlag, hátha még így megrángatnám az időérzékem. Aztán még olyan is van, hogy túl kevés vagy túl sok férfi cabin crew lenne, ha cserélnénk… Túl kevés se lehet, ha valakit le kell ütni, ők könnyebben megteszik (talán… 😀 ), ha meg sok van…hát na ez azért egy női szakma vagy legalábbis a legtöbben azt hiszik. Minimum pihenő időnk is van, illetve különböző előírás még a day offokra. Elég bonyolult rendszer állhat a swap (csere) rendszer mögött, de mi itt Cabin Crew-k csak könnyek közepette küzdünk vele, főleg, ha a plusz egy nap kellene a szabadsághoz.

Szerencsére nekem most stresszmentes volt az egész, mivel nagyjából megkaptam, amit kértem, olyan átlagosnak mondhatnám a rostert. Egyszercsak elkezdtek záporozni az értesítések, hogy ki mit szeretne miért a járataim közül. Na és száz szónak is egy a vége! Kuala Lumpurra küldtek nekem egy Moszkvát. Mindkét helyen voltam már, de KL nem igazán fogott meg, viszont Moszkvába belezúgtam ugye. Tehát elfogadtam. (Még pár cserét megejtettem, de majd ezekről írok, ha visszajöttem az utakról, elég izgi lesz ez a hónap!!)

Szeretem a moszkvai járatot, jó fej utasok az oroszok, és ha valami komoly baj is van szervíz kapcsán ( valami elfogyott, tovább tart a kiszolgálás stb), alkohollal nagyon egyszerűen lehet enyhíteni a dühüket! 😀 Összeségében kedves emberek (leszámítva, hogy nem mosolyognak, de ugye erről írtam az előző Moszkva posztban). Volt egy vicces sztori, odajött egy pasi a középső galleybe, és mondott valamit. Pislogok, nézek rá, hogy bocsánat, nem beszélek oroszul. Erre mondja nevetve, hogy dehát ő angolul beszél. Olyan erős orosz akcentusa volt, hogy az agyam rögtön eldöntötte, hogy ez orosz. Ott nevettünk, hogy akkor kezdjük újra a beszélgetést.

Délután 2-3 körül landoltunk, a hotelig olyan 2 órát zötykölődtünk a buszon, messze is van, meg nagy is a forgalom. Utána rögtön szaladtam a metróhoz, hogy bemenjek a városba. Az Arbat utcát akartam megnézni, kértem a recepción eligazítást, nem kellett átszállnom a metrón, csak átsétálni másik metróvonalhoz, és ott feljönni a felszínre. Útközben kiderült, hogy nem töltődött le rendesen az offline térképem, szóval mikor feljöttem a metróból, kicsit elvesztem. Megkérdeztem egy fiatal srácot, hátha beszél angolul…. az idősebbekben már nem is reménykedek. Viszont kiderült számomra, hogy akármennyire is fiatallal próbálkozol, SENKI nem beszél angolul. A srác nem volt biztos az utcát illetően, szóval szerencsémre találtam egy burger kinget, aminek az ajtajában gyorsan betöltöttem a térképet. 😀

thumb_img_8556_1024
Arbatskaya metrómegálló felé kellett mennem. Na melyik lehet az? 🙂
thumb_img_8559_1024
Gyönyörű földalatti

Kissé eltévedtem odalenn, de végül sikerült a felszínre verekednem magam a tömegben. Megérkeztem az Arbat utcára, ami teli van kávézókkal és szuvenír boltokkal. Őszintén kicsit többet vártam volna tőle, nagyobb tömeget, esetleg árusokat a sétáló utca közepén, de végülis -12 fok volt és hétköznap este 6-7 körül. Azért beestem egy-két szuvenír boltba és vettem vásárfiát, majd gondoltam, hazakullogok. Szerencsére nem így tettem, hanem megnéztem, milyen messze van a Vörös tér, ahol ugyan már voltam, de azért na, este még nem láttam.

thumb_wylf4862_1024
Séta a parkon át

Hát a látvány, ami fogadott állandó vigyort csalt (fagyasztott) az arcomra. Az volt az igazán szuper, hogy nem fokozatosan láttam meg a Vörös teret, hanem kifordultam az egyik épület mögül és ott volt! Leesett az állam, a GUM annyira ki volt világítva, hogy majdnem fel kellett vennem a napszemüvegem. 😀 Nagyon édes karácsonyi vásár is volt, de még szerintem nagyobb lesz, láttam több helyen is a városban, hogy az oroszok még csak készülődnek a karácsonyra.

thumb_foba7807_1024
Ahogy kiléptem a térre, ez a látvány fogadott.
thumb_pubk0672_1024
Karácsonyi vásár első bódéje
thumb_sojw3467_1024
Mindenféle sörgők + a háttérben a Boldog Vazul Székesegyház
thumb_nebs4250_1024
GUM
thumb_nsux9185_1024
Még mindig GUM
thumb_ncum8795_1024
És még mindig! Imádom
thumb_gpif1612_1024
Boldog Vazul Székesegyház
thumb_csfe5195_1024
Megtaláltam a kedvenc bódém

Itt már két órája voltam a hidegben, szóval a csontomig fagytam, hazafelé vettem az irányt. Másnap reggeli után még volt időm egy gyors sétára a szomszédos parkban, ami igen impozáns lehet nyáron, van vidámpark, színpad, kicsi árus faházak. Nagyon kedves lehet ez a hely jó időben. A karácsonyra épp aznap délelőtt készültek, égősorokat aggattak fel mindenhova és a fát is állították a tér közepén.

thumb_img_8602_1024
Rendőrbácsik
thumb_img_8605_1024
Bocsi, nincs pisilde
thumb_img_8606_1024
Hát ilyen táblákat se láttam még

Ezekután megint csak fel kellett melegednem a hotelszobában, mivel hóesés és -13 fok volt…. Sajnos Lenin Mauzóleumáról már megint lemaradtam…. Remélem, sikerül egyszer eljutni majd oda. Illetve a balett is hátra van, de rájöttem, hogy kell hozzá egy oroszul tudó, hogy vegyen nekem jegyet, nem túl sok angol honlap van… 😀

Moszkva ismét szuper élmény volt, nem okozott csalódást! Egyszer nyáron is ellátogatok, rengeteg érdekes városnézős túrát láttam interneten, amire be lehet fizetni. Holnap ismét egy téli desztináció vár rám, ráadásul az A380-ason. Szorítsatok! Az első járatom vele, amin dolgozni kell már rajta.

Nem sokára jelentkezek,

puszi,

Dorka


Hi Everyone,

We got the December roster, I bid for winter destinations to be in the Christmas mood as last year I totally missed it, I had almost just turnarounds. I have a really nice roster now, so I got some swap requests as well. I had Kuala Lumpur at the beginning of the month and someone sent me a Moscow instead. To be honest, I didn’t like KL so much last time, so I was more than happy to take the Russian capital. The swap system is pretty annoying,but it serves our interest, for example there is a minimum rest between the flights so we cannot swap 2 flights if they are too close to each others. Other reason can be the number of the male cabin crew on the flight and so on. Fortunately I had a really stress free swapping period as I got swap requests mostly and I haven’t sent any. If I have leave and I want more days off then I am so desperate to go home. So I’m sitting for hours in front of the laptop searching for flights.

I like Russian flights, I love the people from there, they are super nice and easygoing. Alcohol can solve pretty much every problems on board. 🙂 Most of them cannot speak English but they try everything and I try everything to help them to understand during the service so it’s not hard at all. There was a funny story, I was in the mid galley, and a passenger came and ask something. I told him ‘Sorry, I cannot speak Russian’ He said ‘but I speak English!’ We started to laugh so badly. He had a strong accent so my brain just decided that he spoke Russian.

So we landed at 2 -3 pm, my plan was the Arbat street, I needed a little guide from the hotel how to get there, but it looked easy. I had to go to Arbatskaya metro station, I was lost a little bit in the underground as everything is in Russian and I didn’t see any exit sign. It seems a good idea to follow the crowd but this time I went to another metroline as 3 metro meet there. After 10-15 minutes walking down there I could find a right exit. 😀 If you are lost in Moscow it’s a big problem because no one speaks English but they still try to help you, and if you have a map they can show where to go.

thumb_img_8556_1024
Arbatskaya station, which way? 🙂
thumb_img_8559_1024
The stations in Moscow are beautiful

Finally I arrived to Arbat street, but it was abandoned a little bit due to the weather and timing. It was -12 degrees Celsius and 6-7 pm. You can find there a lot of restaurant, I wasn’t really hungry that time, but I saw the Cafe Mu Mu which is a local restaurant and my Russian colleagues recommended me, so next time maybe. Check it on Tripadvisor.com. I bought some nice souvenirs, you can find a lot of them at Arbat street, typical things from Russia. I was a little bit disappointed I thought there would be bigger life here, so I need to come back during the summer. I decided to go to the Red Square where I have been before but it can be different because of Christmas.

thumb_wylf4862_1024
Walk through the Park

I was right. The square is beautiful, the GUM is in Christmas lights, you almost need your sun glasses it is so bright. You can find souvenirs, some Russian food, hot tea, nice music. I fell in love with the Christmas Red Square. As I was constantly smiling I had a frozen smile on my face at the end. 😀

thumb_foba7807_1024
I arrived to the square
thumb_pubk0672_1024
Christmas market
thumb_sojw3467_1024
Merry-go-around (or what is the proper name for those? 😀 ) + the Saint Basil’s Chatedral in the background
thumb_nebs4250_1024
GUM
thumb_nsux9185_1024
GUM one more time
thumb_ncum8795_1024
And GUM again
thumb_gpif1612_1024
Saint Basil’s Cathedral
thumb_csfe5195_1024
My kind of Christmas market

Then I was heading back home after 2 hours walk I was frozen totally. 😀 The day after I had time to walk around the hotel, so I went to the Sokolniki Park where there is a small amusement park, lots of caffe shops, some food. It can be really cozy during summer time, or when the Christmas market would be ready as they were working on it when I was there.

thumb_img_8602_1024
Police
thumb_img_8605_1024
Sorry, no toilets 😀
thumb_img_8606_1024
I have never seen those signs before

I haven’t finished with Moscow yet, I missed Lenin’s mausoleum again due to the opening hours… I would like to watch a Russian ballet, probably I need a Russian speaker friend to book a ticket for me. And I found some nice walking tour in the city, check tripadvisor. I go back again definitely.

Thanks for reading

Dorka

PS: Follow me on instagram for more stories. 🙂


4 thoughts on “Karácsonyi vásár Moszkávaban | Christmas Market in Moscow

 1. Woow, ismét fantasztikus fotókat lőttél, Dorka! 🙂 Moszka csodaszép lehet tényleg.

  A mókusos táblán jót nevettem, ilyet még nem láttam soha… de hát lehet, hogy arrafelé veszélyes vérmókusok is járhatnak, ki tudja… 😂
  Rénszarvasos táblát viszont láttam Finnországban, ha jól emlékszem.

  Várom már az A380as téli desztinációs kalandodat is!

  Like

 2. Szia,en el tudtam olvasni,valoszinüleg eleg öreg vagyok:-D (ertsd nekem meg kötelezö volt az orosz)
  Nagyon szeretem olvasni a blogod:-)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s