Didergés északon, az az a csodálatos Moszkva

Sziasztok,

 

Volt egy Budapest layoverem, szóval a 24 órás instant szeretet csomagom után indultam Moszkvába. Gondoltam még tél előtt kéne igényelni ezt a desztinációt… Biztos nincs még hideg, hát de. 😄 8 fok volt, a kabátom kicsit vékony volt, de egyébként még jobban készültem mint a többiek. ☺️

Késő délután szálltunk fel Dubaiból. Az eligazítás alatt felkészítettek minket, hogy hát az oroszok tudnak inni. Figyelnünk kell a sokat ivó utasok alkohol szintjét, nehogy úgy legyen, hogy le kelljen bilincselni őket. 😄 És mondták a gyakorlott orosz járatot repülők, hogy vegyük figyelembe, nekik magasabb a toleranciájuk, mert hozzá vannak szokva az alkoholhoz. (Mint a magyarok a pálinkával, ismerős. 😂 ) Azt is olvastam indulás előtt, hogy az oroszok nem éppen mosolygós alkatok. Ha nincs indok mosolyogni, akkor nem teszik, de ettől még nem komorak, vagy ilyesmi, csak ilyenek. ÉÉÉÉs tényleg nagyon így van! Nincs az mint máshol, hogy udvariasságból rá mosolyogsz valakire, ő meg vissza. Hát náluk próbálkozhatsz. 😃 Bámulnak rád balta arccal.

Nahát tényleg nagyon ittak repülés közben, de simán beszéltek, és sétáltak egyenesen gond nélkül. Volt egy utas, aki meglátta a zászlóm, és elkezdett magyarul hablatyolni, és hogy imádja az országunk, meg az embereket. 😃 Jó pofa volt, de angolul nem tudott, én meg oroszul nem, magyar annyira nem ment, meg amúgy is részeg volt, szóval nem tudtam meg, hol tanulta.

Este érkeztünk a hotelbe, csípős hideg volt a széllel együtt…. Ugyan 8 fok nem rossz, de akkor azért már téli kabátot hord az ember. Sokan mondták, hogy mindenképpen olyannal menjünk várost nézni, aki beszél oroszul, dehát nyilván a fehérorosz lányka már volt ötször, szóval nem érdekelte az, ami minket. Azt mondták könnyű elkavarodni a metrón, mivel ciril betűket használnak mindenhol. A kis szokásos alkalmazásom a hónom alá kaptam, amiben benne volt a metro térkép, de latin betűkkel, szóval a hotelből kértünk ciril betűset, így hasonlítgattuk össze a megálló neveket, meg számoltuk őket. Vicces volt. Mostanában én vagyok az idegenvezető a layovereken. Többiek nem készülnek, meg ez a telefonos alkalmazásuk sincs…. Mindenkivel töltetem lefelé, hogy terjesszék. 😎

img_6536
Ismerős, ugye? Képzeljétek a morcos képű oroszoknál gyerek hang mondja be a megállókat, folyamatosan nevetnem kellett ettől.

Hamar megérkeztünk a Vörös térre, ahol rengeteg túrista volt, ott kerülgettük egymást. Rögtön megtaláltuk az egyetlen szuveníres bazárt. Képzeljétek, itt nem lehet alkudozni, legalábbis nekem nem sikerült. Egyszerűen bemérgesedtek, hogy hát ez már alapból szuper ár, menjek máshova akkor. Oroszok… 😱😄 De azért így is bevásároltam a kis ékszerdoboz formájú boltjukban! 😍

thumb_img_6420_1024
Hát nem édes ékszer dobozka?

Majd átsétáltunk a Vörös térre, ami annyira gyönyörű, hogy nem tudtam betelni vele. Rengeteg híres épület van itt, csak tátottam a számat.

thumb_img_6426_1024
Vörös tér

Itt található Lenin Mauzóleuma is, ami után olvastam kicsit indulás előtt… Hát sajnos hétfőn pont zárva volt, de egyébként ingyen be lehet menni, csak a ruhatárért kell fizetni, amit úgy is használnod kell, mert se telefont, se fényképezőt nem lehet bevinni. (40 rubel) Ugye ott van Lenin teste lebalzsamozva, 1924 januárja óta, majdnem 100 éve!!! 😄 Ő volt a Szovjetúnió első vezetője. Egy csapat tudós vigyáz a testére, pár naponta ellenőrzik, hogy hol kezdett el éppen szétesni, és újra balzsamozzák néha… Szerintem ez már mókás … 😄 Majd legközelebb benézek Leninhez.

thumb_img_6428_1024
Mauzóleum

A tér másik végében található a Boldog Vazul-székesegyház. (Nem erre tippeltem volna, hogy így van magyarul, mert angolul Saint Basil’s Cathedral. 😃 ) 1551-1561 között épült, IV. Iván cár paráncsára, hogy kifejezze háláját Isten iránt.

thumb_img_6444_1024
Boldog Vazul-székesegyház

Na most jöjjön egy kis töri óra, utána olvastam ennek a székesegyháznak, bemásolom wikipédiáról, mert szerintem nagyon érdekes és ötletes. Az oroszok 1552-ben győzelmet arattak a kazányi tatár kánság felett, ebből kifolyólag rendelte el a cár a templom építését, és kitalálta, hogy minden csata emlékére állítsanak egy templomot. A feladatot az építész, Posztnyik Jakovlev találékonyan oldotta meg, egyetlen épületegyüttest épített kilenc szorosan egymáshoz tapadó templomból, mindegyiken önálló toronnyal. Gondolom lusta volt a 9 győzelemre felhúzni 9 templomot, igaza van. 😃

Mivel már elég régóta fagyoskodtunk, belátogattunk a GUM nevű világhíres bevásárló központba is. Ez is a Vörös téren van.

thumb_img_6456_1024
GUM belülről

Olyan üzletek vannak benne, mint bármelyik mai plázában, de hihetlenül gyönyörű épület! Csak tátottuk a szánkat. Megérte a drága kávé. 😃 Sőt az ausztrál srácot meg is kellett hívnunk kettőnknek. Még csak két hónapja repül, és persze, hogy megkörnyékezték a turista vadász fotósok. Kiszúrt a srác egy csodaszép orosz ruhában lévő nőt az utcán, odament hozzá, hogy fotózkodjon vele, aztán hirtelen megjelent egy orosz gyerek fényképezővel a kezében, és zsebnyomtatóval az oldalán, és persze Sztálin is ott termett a semmiből. Gyorsan összerántottak minket, és fényképeztek minket, és az ausztrál srácnak kellett persze fizetnie, mert mi ezt nem akartuk. 500 rubel Sztálinnak, hogy közénk állt, és 1000 rubel a fényképért. A srác kicsengette az 500-at, aztán jött a fotós, de már csak 300 rubelje maradt (mert vett magának egy szőrme sapkát, amit láthatsz rajtam a székesegyház előtt pózolok vele). Meg akartam menteni, mert nálam volt pénz, (a többiek már bemenekültek a plázába), de a srác mondta, hogy fussak. 😃 Mert persze itt sem lehetett alkudni, és nem is kérdezték, de már kinyomtatták a képet, és végül pár perc huzavona után odaadta a maradék pénzét az ausztrál srác. Így megsajnáltuk, és meghívtuk egy kávéra, végülis neki köszönhetjük ezt a fantasztikus képet:

thumb_img_4719_1024

A fotó után már csak hárman maradtunk, nem tudom, miért, de a többiek vissza is mentek a hotelbe délután fél 1 körül. Na előttünk még állt egy nagy séta, elmentünk egészen a Moszkva folyó partján fekvő Megváltó-Krisztus székesegyházhoz (Cathedral of Christ the Saviour), amely a világ legymagasabb ortodox temploma a maga 103 méterével.

thumb_img_6514_1024
A székesegyház a Moszkva folyó túlpartjáról, ahol a Patriarshy gyalogos hídon lehet átkelni

Hazafelé még beugrottunk egy forró levesre, az éttermet a tripadvisor is ajánla, de meg nem mondom nektek, hogy mi a neve, itt van ciril betűkkel.

thumb_img_6531_1024
Hangulatos étterem, finom orosz ételekkel

Visszafelé a metron elfelejtettük számolni a megállókat, szóval hülye turistaként ott szenvedtünk a ciril betűs térképpel, hogy melyik megállónál tartunk épp. Megtaláltuk a hotelünk biztonságban azért. 😃

Legközelebb a program mindenképpen orosz balett lesz! Alig várom. ☺️ Csak ne küldjenek oda télen! 😃

Remélem, tetszett a beszámoló! Én imádtam Moszkvát, mindenkinek ajánlom!

puszi,

Dorka


One thought on “Didergés északon, az az a csodálatos Moszkva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s