Körutazás Balin

Bali 2. rész

Kicsit a balinézekről… ❤

Addig erről még nem írtam, hogy Indonézia lakosságának közel 90%-a iszlám hitűnek vallja magát, azonban nagyon érdekes, mert Bali 95%-a viszont balinéz hindu vallású. Ez nem teljesen egyezik a hinduval, magukra formálták, így keletkezett a hinduizmusnak egy olyan egyedi ága, ami csak itt lelhető fel, Agama Hindu Dharma-nak hívják. I.e. 1500-ban alakult meg a hinduizmus és rá ezer évre jutott el az indonéz szigetekig. A hinduk hisznek a reinkarnációban, az újjászületések sorozatában, amelynek a végén a lelki üdvözléshez érnek el. Életeik során ehhez közelebb vagy távolabb kerülhetnek cselekedeteikkel, így igyekeznek mindig nagyon jókat tenni. A karmában is hisznek a balinézek, amit adsz, azt kapod vissza a sorstól. Ezek miatt az okok miatt a szigetlakók hihetetlen jó emberek.

Előző posztomban leírtam, miket láttunk Ubud környékén (bár még nem 100%-os a beszámoló, lesz egy kiegészítő cikk róla), és most északnak indultunk, ahol szintén sok érdekesség várt ránk.

Szállásunktól 2-3 óra autó útra van egy 7 részes templom együttes, Lempuyang templom néven találhattok róla információt az interneten. Igyekeztünk minden este felkészülni a másnapi kihívásokra, hogy tudjuk, hogy pontosan mit is fogunk látni, tapasztalni. Elég nagy lett a riadalom, amikor elkezdtem olvasni egy angol nyelvű cikket a Lempuyangról, miszerint 1700 lépcső vezet fel a hegy tetejéig, ami során 7 templomot láthatunk. Tessék? 1700 lépcső? 😱 Reggel tisztáztuk Edivel, a sofőrünkkel, hogy nem másszuk meg az 1700 lépcsőt, mivel olyan 2-3 óra felfelé az út és a több mint 1000 méteres tengerszintfeletti magasságnál a dzsungel közepén igen nehéz a levegő. Ugyanakkor belement volna, mivel nagyon rugalmas, csak tudja, hogy a többség, akit odavisz, az nem él ezzel a lehetőséggel. Ez Bali egyik legöregebb és legnagyobb becsben tartott temploma, nincsenek turisták annyira, mivel eléggé távolesik a többi látványosságtól. Ezért is szerintem  érdemes kétszer meggondolni, hogy felkerül-e a listánkra Balin, mivel kizárólag jó időben érdemes odamenni (de egyébként aznap is sütött a nap mindenhol máshol, csak a felhőzet volt alacsonyan a hegyekben.. elég nehéz megtalálni a jó időt ide). Én felírtam a bakancslistámra, hogy egyszer megmásszam, mert ahogy olvastunk róla ez egy spirituális út, amolyan zarándokút. A helyiek úgy gondolják, hogy “nehéz szívvel” (azaz nem tiszta szívvel) az ember nem tudja megmászni a hegyet. Azt is mondják, hogy tiszteletteljesen kell öltözködnöd és viselkedned ezen a helyen, illetve nem szabad panaszkodnod felfelé menet, különben sose éred el a csúcsot.

Mi csak tehát az alsó templomot néztük meg, de egyébként már ott is felhő vett minket körül. Amikor visszaértünk Edihez, kérdezte, hogy láttuk-e a hegyet, neki azt válaszoltuk, hogy nem, de anyuval összenéztünk, hogy milyen hegyet? 😅 Tiszta időben csodálatos panorámákban gyönyörködhetünk, de mi csak kapkodtuk a levegőt a párás felhőben. Tehát időjárás miatt ez a program nem lett dobogós utunk alatt, de azért lőttünk egy-két képet.

thumb_RWSX0905_1024
Minden egyes balinéz hindu templom bejárata a külső udvarra egy ilyen kettéhasított kapu.
thumb_IMG_7434_1024
Ez volt a mi kilátásunk. Védőszellemek kőszobrait állítják a kapukhoz, hogy távoltartsák a démonokat, ha mégis átjutnának az őrökön, akkor ez a kapu összecsapódik, így nem jut át rajta a démon. 🙂
thumb_SCRP9173_1024
Ez a sárkányos lépcső vezet fel a belső udvarra, a legszentebb helyre.
thumb_YAKT9862_1024
Csodaszép szobor

Azért megmutatom, ha szép idő van, akkor mit lehet látni itt… Még ha photoshoppolt is, csodaszép. Ez nem az én képem:

https://www.instagram.com/p/BX-STD9HS9C/?taken-by=balicili

Következő állomásunk a Tirtagangga volt, amely egy vízipalota több medencével, amelynek egyikében szintén szentelt víz van, ahogy az előző írásomban említett Tirta Empulnál és lehet benne fürdeni, de ezt kihagytuk, egyszer már lelőttük ezt a “poént”. A Tirta szentelt vízet jelent, és a gangga egyébként az indiai Gangesz folyóra utal. Ahogy belépünk rögtön az első medencénél kőoszlopokon sétálhatunk végig 20 kőszobor között, akik a Mahábhárata eposz szereplői. Ez a történet egy 3000 éves szanszkrit nyelvű hindu eposz, ami kb. 5 millió hindunak jelenti a kultúra gyökereit. Röpke százezer versszakával a világirodalom leghosszabb alkotása. Leghíresebb betéte a Bhagavad-gíta (A magasztos éneke), ami amolyan szentírás a híveknek, mivel ebben olvashatjuk a vallás lényegét, az élet értelmét és feltárja a világmindenség legfőbb törvényét. (wikipédia)

thumb_QBMD8979_1024
Itt láthatóak a víz alatti oszlopok
thumb_BHKQ5368_1024.jpg
Anyu nem kicsit küzdött a víziszonyával, de végül úgy döntött, hogy nem hisz a szemének, hogy ezek nyolcszögletű valamik csak lebegnek a víz felszínén (mert úgy néztek ki egyébként, ha nem sütött épp a nap) és bejön velem 🙂
thumb_VUBE4757_1024
Még egy félmosolyra is volt ideje két oszlop között ❤
thumb_VLGJ7983_1024
Szökőkút a medence mellett
thumb_WTMZ4244_1024
Eposzi szereplő
thumb_AHWI2606_1024
Egy másik csoda kőszobor

 

A vacsoránkat már egy számunkra ismerős helyen fogyasztottuk el! Egy repülő belsejében! 😀 A Keramas beach-en egy Boeing B737-es van kialakítva egy étteremmé (itt is köszi Fanni a tippet! ).

thumb_SRWG8283_1024
Kép a parkolóból készült
thumb_QTEO9091_1024
Természetesen a hajtóművek ki vannak szedve, egy egész élethű matrica helyettesíti őket
thumb_RMWY0416_1024
A műszerfal is teljesen ki van belezve, szintén csak egy matrica van berakva
thumb_IMG_7215_1024
Itt természetesen már drágább volt az étel, mint egy sima warungban ( ne kérdezzétek, miért zöld a krumpli püré :O ), de még mindig rendben volt. A képen a balinéz koktéllal láttok, az ital neve Arak attack, az Arak a helyi piájuk, Edi vodkához hasonlította, de teljesen tequila íze van!
thumb_EDVS3807_1024
Körbefotózkodtam a gépen anyu segítségével
thumb_DZTA8815_1024
Itt láthatjátok, hogy hogy van illeszve a repülőgép az állványokon
thumb_CPHW6251_1024
Orrfutó

 

A korai vacsi után igyekeztünk gyorsan ágyba kerülni, mert másnap éjjel kettőkor keltünk. Itt nem Edi volt a sofőrünk, hanem egy Kadek nevű indonéz srác Edi csapatából. Edi nem szereti a korán kelést. 😛 A sziget Lovina nevű területére indultunk el hajnalban, hogy a napfelkeltében delfineket hajkurásszunk tradicionális hajókkal. A napfelkelte lélegzetelállító volt, csak néztünk ki a fejünkből. A delfin les már elgondolkoztató volt. Megtanulhatnám, hogy Ázsiában kerüljem az állatos programokat. Például Balin is lehet elefántogolni, de eszembe se jut, hogy én rájuk üljek szegényekre. Úgy gondoltam, hogy itt annyira nem lesz gáz a delfinekkel. Nem etetik őket egyébként, szóval maguktól vannak ott, és mutogatják magukat a napfelkeltében, de rengeteg hajó volt a vízen, és amikor meglátta valaki őket, akkor mindenki odamasírozott a hajóval. Szerencsére mi is láttunk párat, nagyon szépek! De kicsit úgy éreztük, hogy megerőszakoljuk a természetet.

thumb_IMG_7445_1024
Napfelkelte előtt
thumb_IMG_7453_1024
Anyu ül legelől a kis hajónkon
thumb_HFJD8618_1024
Napfelkelte
thumb_IMG_7455_1024
Csodálatos színek uralkodtak a Bali-tengeren
thumb_IMG_7694_1024
A legjobb képünk a kis szépségekről
thumb_TLWN4152_1024
Ez pedig már visszafelé készült 🙂

Ezután rögtön egy csodaszép vízesés felé vettük az irányt, a Gitgit vízeséshez, ami teljesen üres volt még, mivel nagyon korán értünk. Csak a miénk volt a dzsungel!

thumb_JFMO4759_1024
Itt is megtalálható a kettényíltkapu
thumb_LVYC2657_1024
Szuperul körbe lehet mászkálni a sziklákon
thumb_MXUH2749_1024
35 méter magasból esik a víz alá
thumb_AWOX5246_1024
Kamerám próbálgattam 🙂
thumb_IBBD8033_1024
Szeles, vizes, hűvös reggel 🙂

 

Az aznapi útitervünk utolsó megállója a  sziget közepén lévő Ulun Danu Beratan templom, amely szintén nagyon fontos Bali életében. Úgy építették, hogy úgy tűnik, hogy úszik a Beratan tó vízén, ezért úgy is hívják, hogy úszó /  vizi templom.

thumb_OMDO7850_1024
A templom velünk
thumb_KHMX2399_1024
A templom nélkülünk 🙂

 

Már itt annyi minden történt velünk, de még mindig 5 nap várt ránk a földi paradicsomban! ❤️🙏🏼 Folytatás következik… ☺️

Üdv,

Dorka


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s