Casablanca, Marokkó

Sziasztok,

Egy hiper fárasztó 8 órás járat után Marokkóban landoltam úgy két hete.  Marokkó politikai fővárosa amúgy Rabat, de mi Casablancába, a gazdasági fővárosba repülünk, ami úgy két órányira van Rabattól. (Felkerült a megnézendő filmek listámra a Casablanca ☺️ ).

Hárman elindultunk a helyi piacra, ahol annyira nem volt szerencsénk, mert sok az illegális eladó, ezért a legálisak azzal állnak ellen, hogy zárva tartanak. Az első 5 percben odaszegődött hozzánk egy pasas, ő vezetett minket körbe, úgy láttam, hogy ezt nem lehet elkerülni. De jobb is, hogy nem egyedül voltunk, mert elég nagy a piac, sok kis utca… az egyik lánynak (a supervisornek) tervei voltak, hogy mit szeretne venni, így jól jött a segítség. Megvettem a kötelező mágnesem, és utána pedig a híres neves marokkói argán olaj nyomába eredtünk. Marokkó az őshazája az argándiónak, még az UNESCO is védett rezervátummá nyílvánította a területet, ahol termesztik. Ősidők óta használják a helyiek mindenféle gyulladásra, sebekre, bőrre, hajra.

Tulajdonképpen ez az olaj mindenre jó! Argán dióból állítják elő, kifacsarják a magból az olajat. Utánaolvastam, és azt tudtam meg, hogy egy liter olajat 3 kg dióból tudnak összehozni. Elég drága is ez a termék, még Marokkóban is drágának ítéltem meg egyébként, de jó beszélőkéje volt az eladónak, és amúgy is kíváncsi voltam, így vettem. 🙊

Ha rákattintotok a kis videómra, akkor láthatjátok, hogy milyen géppel készül az olaj maga, tényleg semmit nem tesznek hozzá itt. Bőrre, hajra egyaránt használható.

Mire is jó:

  • Száraz, töredezett hajra
  • korpás, száraz fejbőrre
  • elősegíti a hajnövekedést
  • feszesíti a bőrt
  • ránctalanító hatása van
  • bőrbetegségek kezelésére – ekcéma, pattanások

Nagyon jó összefoglaló cikk az argán olajról: https://www.naturangyal.hu/mi_mindenre_jo_az_arganolaj

A videó végén azt említi meg a pasas, hogy a dió maradékát nem dobják ki, hanem kiszárítják, és kitalálták, hogy ha összekeverünk egy kávéskanálnyit egy kis mézzel vagy rózsavízzel, akkor tökéletes arcradír is. Hát nem bírtam ki, és vettem ilyen port, el nem tudom mondani milyen selymes lesz a bőröm utána!!! És szépen kitakarította az arcomat. Imádom. 😍😍 Ha nem lett volna annyira szörnyű a járat, majdnem mondanám, hogy visszamennék még venni! 😅

thumb_IMG_6220_1024

thumb_IMG_6297_1024
A por és az olaj, nagyobb adagot kellett volna vennem!

Még egy kis szösszenet a piacról… Mondta a supervisor nőci, hogy Marokkó híres a friss narancslevéről, és hogy ő meghívna minket egy narancslére ott a piacon, ha okés nekünk a higéniai háttér. Láttuk az egészet, hogy néz ki, de rávágtuk, hogy persze jó!

thumb_IMG_6219_1024

Na most a kép balfelső sarkában láttok egy fekete vödröt. Ahogy megittuk a kis itókánk, a néni azzal a lendülettel elöblítette a vödörben lévő vízben, és már ki is rakta száradni a következő vásárlónak. Majdnem odahánytam! 🙊😱 Két napig azon izgultam, hogy elkap-e a hígfosás vagy nem. De jelentem, megúsztam! 😆 Ja és a narancslé isteni!

Piacozás után eltaxiztunk a II. Hassan Mecsethez, de nem akárhogy! Ilyen taxis élményem még nem volt! A pasi, aki a piacon kísérgetett minket, fogott nekünk egy taxist, amiben amúgy már ültek! Mondta, hogy kb 10 marokkói dirham lesz az út, összenéztünk a lánnyal, oké menjünk. Félúton kiszállt az útitársunk, majd pár méter után egy újabb pattant be az anyós ülésre. Mert hogy a taxi sofőrök, amíg van hely a kocsiban, megállnak minden stoppos mellett, és ha arra megy amerre a bentlévők, akkor felveszi őket! Így lett, hogy 2 utitársunk is volt 10 perc alatt.

Tehát a Mecset a világ 13. legnagyobb mecsete, és Marokkóban a legnagyobb. A 210 méteres minarete a világon a legmagasabb. Azt is mondják, hogy Mekka után ez a legnagyobb  vallási emlékmű. Az épületen belül 25 000 hívő fér el, és körülötte még 80 000 embernek van kialakítva hely. Elég brutális.

thumb_IMG_6226_1024
II Hassan Mecset
thumb_IMG_9629_1024
Nem vagyok az a pózolós, főleg nem vallási emlékművek előtt, de a crew lányka, akivel voltam, na ő nagyon pózolt, és megjött a kedvem.
thumb_IMG_9643_1024
Nem sikerült nekem sem egyenes képet készítenem a 210 méteres minaretről 😀
thumb_IMG_6223_1024
Csodaszép mozaikok az egész épületen.
thumb_IMG_6258_1024
Még egy póz.

Hazafelé necces volt a taxi szerzés, mert akárkit intettünk le, nem arra ment, amerre mi…. De végül egy 10 perc múlva találtunk egy üreset! Itt is volt 2-3 útitársunk. 😅 Páran elmentünk utána egy étterembe, ahol kizárólag halat adtak…. Nem szeretem a halat… mondtam a többieknek, hogy nem gáz, amúgyis fáradt vagyok, visszasétálok a hotelbe, de cukik voltak, jó csapat, főleg a supervisort szerettem nagyon, akivel már piacoztunk délután, mondták, hogy maradjak, így rendeltem egy fish tagine-t, ami egy marokkói fogás. Nem lett volna rossz szerintem, ha szeretem a halat, legalábbis a többieknek nagyon ízlett. 😅

thumb_IMG_6265_1024

Hát ennyi volt a Casablanca 24 órás layover. ☺️ Nem sokára jövök a japános beszámolómmal is!

Üdv

Dorka


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s