Hanoi, Vietnam

Sziasztok,

Megint jól beválasztottam magamnak…. 😀 Ugye lehet járatokat kérni, és nem rég indított a cég egyet Hanoiba, de úgy, hogy megállunk Yangonban (Myanmar) egy órára, ezért ez is ilyen szuper fárasztó. A másik, azóta se néztem utána, mikor van szezon Vietnámban… de hogy 22 fokban áztam egész nap a layover alatt…. Ugye tavaly nyáron kaptam három Phuketet, amikor esős évszak volt Thaiföldön… Komolyan mondom, megütöm magam, ha mégegyszer így benézem. 😀 Bár az is lehet, hogy balszerencsénk volt, mivel most nézem, pár nap múlva 30 fok lesz.

Hogy miért is kértem Hanoit? Először is Ho Chi Minh-t (Saigon ma már) imádtam, ugye kétszer is voltam, az ottani kalandjaimról itt és itt olvashatsz. Másrészről, aki látta az Avatar című filmet, az biztosan emlékszik a repülő hegyekre. Na az itt lévő hegyek ihlették a filmet, a Halong bayben találhatóak ezek. A hotel szervez túrát, nekünk Cabin Crewknak lerövidítették, mert 2-3 napos lenne, de nekünk megcsinálták egy nap alatt. De 4 óra az út, és 4 óra vissza. Na most a Crew úgy döntött, hogy nem szeretnének annyit zötyögni a buszon, így egy rövidebbet választottak, és hát nem volt mit tenni, mentem velük, így csak 2,5 óra volt az út oda. 😀

Végül mi nem is a hotellel mentünk, hanem a vietnámi supervisor ajánlott egy céget. Szuper aranyos túravezetőnk volt, egy fiatal vietnámi srác, aki Chrisnek hívja magát, mert a saját neve külföldieknek kimondhatatlan. 😀 Egyébként borzasztóan rossz időnk volt, egész nap szitált az eső, hol jobban, hol kevesbé. Eldöntöttem a layover alatt, hogy ez volt az utolsó, hogy erőltetem a programot rossz időben, mivel nem éri meg. (Itt megjegyezném, hogy annyira el tudja rontani a dolgokat, hogy pár hete voltam San Franciscoban, és nem is blogoltam róla… képeket találtok az instagram profilomon róla.)

Mindezek ellenére Chris remekül szórakoztatta a 6 lányt. Nagyon kis adonisnak gondolja magát, imádnivaló volt. Hihetetlen nagy tudása van, ami a történelmet illeti, látszik, hogy ez  a szakmája, és nem csak úgy unalmában pénzt csal ki a turistákból. (Így másfél év után már látom, kinek van végzettsége, tapasztalata, érzéke hozzá, és kinek kellene ezt hanyagolnia.)

Néhány tény, amit megtudtam, felelősséget nem vállalok, mert nem néztem utána, Chris mesélte őket. Először is mondta, hogy a vietnámiak nagyon szimpatizálnak a légitársaságunkkal, mert hogy piros a színűnk, és náluk ez a jó szerencse színe, a zászlójuk is piros. Tehát rögtön meg volt a közös hang. 😀 Mesélt kicsit a történelemről, de csak morzsákat írok le ide, nagyon bonyolult a sztori (hasonló, mint a miénk 😀 )

A 19. században francia megszállás alatt állt Vietnám, ekkor tanulták meg a helyiek, hogy hogy viseljenek lábbelit (előtte csak összeeszkábált papucsokban jártak), illetve a farmer nadrágot is a franciák vitték be az országba. Még egy fontos dolgot köszönhetnek a franciáknak, még pedig a kávét, előtte nem termesztették, pedig jó termőföldjeik voltak/vannak. Ma az egyik legnagyobb kávé exportőr a világon!

Kína is végig elég nagy nyomást gyakorolt az itt élőkre, mégis csak ők a legnagyobb ország Ázsiában. Állandóan területi harcok voltak. Ebből ered a neve az országnak. Viet a helyieket jelenti, és nam azt jelenti, hogy Kínától délre. Nem tudom, hogy ez pontosan hogy jönne össze, egy etimológiai szótárban kéne utána nézni. 😀 De a lényeg, hogy ezzel akarták hangsúlyozni, hogy ők függetlenek Kínától, és az az ország, ahol a vietnámi emberek élnek Kínától délre.

Na ennyit a tényekről, és most hogy merre is jártunk. Rögtön egy szuvenír bolttal kezdtük, ilyenkor olyan helyekre visznek minket a túravezetők, ahol kapnak jutalékot, sok helyen így van. De ez a hely amúgy is nagyon különleges volt, mert fogyatékossággal élő emberek dolgoznak ott kézzel készített szuveníreken. Látod is őket, hogy hogyan dolgoznak. A slussz poén, hogy találtam régi magyar posta bélyegeket, de rengeteget, én nem tudom, honnan szedték. 😀

Következő állomásunk a Hoa Lu városába, ami a 11 és 12. században Vietnám fővárosa volt. Egy híres templomot néztünk meg ott, a neve: Đinh Tiên Hoàng.

thumb_KGSL4197_1024thumb_MUTK7056_1024thumb_TCME9315_1024thumb_JZGE6848_1024thumb_UBVJ8447_1024

A vietnám templomokba úgy lehet belépni, hogy egy térd magasságú küszöbön kell átlépni, így akaratlanul is meghajolsz Isten házában. És mivel minden vietnámi ház egyben szentély is, ezért ott is magasak a küszöbök, hogy meghajolva lépjenek be az emberek. 🙂

Majd ellátogattunk a Tam Coc folyóhoz, amelyet csodálatos hegyek vesznek körbe, és kis barlangokon át vezetett az utunk.  Az UNESCO világörökség része is egyben.

thumb_SWNI0819_1024thumb_BHLQ9844_1024thumb_FMQS5907_1024thumb_LQQJ7323_1024thumb_CHHN8573_1024

Vietnám nagyon híres rizstermesztő ázsiai ország, tehát lépten nyomon rizsföldekbe botlottunk.

thumb_JRIP7317_1024

Szóval ennyi fért bele a mostani villámlátogatásba. Legközelebb szeretnék bemenni a városba, vagy esetleg megnézni a Halon Öblöt, de lehet, hogy azt inkább egy nyaralás során kéne megnézni, hogy több idő legyen rá. Na majd meglátom.

Puszi Nektek!

Dorka


Hi Everyone,

I bid for the right flight again in February…. you can always request flight and you may get it next month, or not. So I didn’t really checked the weather for Vietnam, and I asked for Hanoi, I got it. But it was raining the whole day, but we still went for some tour … but I think this is the last time when I was forcing the tour in bad weather conditions because there is no point. Now I feel I need to go back again when the sun is shining. 🙂 But still we had a fun time together with the crew.

By the way I really like Vietnam, and I was curious to the Halong Bay but that trip is just way far from the hotel and it’s better to do it if you have couple of days. So we decided to go to a different place which was also amazing ( but could be better with sun. 😀 ) If you are about to go to Vietnam, I have contact details to a really good tour guide, so just text me.

Our guide had a huge knowledge about the Vietnamese history so there are some facts what we got to know during our one day trip. The Vietnamese flag is red because this color means luck in the country.

The French came to Vietnam to invade and teach the country. They told them how to wear the jeans and closed shoes. French brought the coffee to Vietnam, they started to plant it. Nowadays Vietnam is one of the biggest coffee exporter in the world.

China had a big and long influence on the country as well. There were territorial fights in Asia during the history. Our guide, Chris was explaining the meaning of the country name as Viet means Vietnamese people and Nam means ‘the land next to South China’ as they can tell they are independent territory.

These were the facts and now where we went exactly. Our first stop was a souvenir shop I just mention this here because I saw and bought Hungarian stamps… I don’t know how they have them, but I was shocked for couple of minutes. 😀

Our next stop was the city of Hoa Lu which was the Vietnamese capital in the 11th and 12th century. There is a really famous temple here, called Đinh Tiên Hoàng.

thumb_UBVJ8447_1024thumb_KGSL4197_1024thumb_JZGE6848_1024thumb_MUTK7056_1024thumb_TCME9315_1024

In these temples you can enter through a huge threshold so actually you bend down as a respect toward God. And as all the Vietnamese house are saint places they have the same threshold. 🙂

After that we visited the Tam Coc river which is surrounded by beautiful mountains. And this is the part of UNESCO World Heritage.

thumb_SWNI0819_1024thumb_BHLQ9844_1024thumb_FMQS5907_1024thumb_LQQJ7323_1024thumb_CHHN8573_1024

So that was my 24 hours in Vietnam this time. I hope next time I can go to the city center as well. I am really interested in many historical topics too.

Thanks for reading 🙂

Dorka


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s