Seattle, a Boeing otthona | Seattle, the home of Boeing

Sziasztok!

Végre elérkezett a pillanat, több mint egy év repülés után, hogy eljussak az amerikai kontinensre, még hozzá ezzel elértem az 1000 repült órát Cabin Crewként. 🙂 A rosteremben eredetileg Sydney volt, és örültem is neki, meg nem is! Ott már voltam, viszont ez most a megállás nélküli A380-as járat lett volna, és ugye még mindig ott vagyok, hogy annyira nem szimpi Cabin Crewként az a melák. Na és valaki küldött rá nekem egy Seattle-t, ami Boeingen megy, ráadásul még sose voltam USA-ban. Gondolkodás nélkül elfogadtam. Iszonyatosan vártam, és gyűjtögettem a programokat, nagyon sok minden van Seattle-ben.

kepernyo%cc%8bfoto-2016-12-25-11-56-37
flightdiary.net

A repülés 15 óra, az időeltolódás 12 óra Dubaihoz képest, ami nagyon vicces, mert így tudtam használni a karórám, csak épp nem éjfél volt, mikor megérkeztünk, hanem dél. 😀 Szerencsére találtam egy lányt, akit szintén érdekelt a Boeing gyár, így foglaltunk egy túrát másnap reggelre. Én annyira ki voltam merülve, hogy egész délután aludtam, bár megadtam magamnak az esélyt, hogy elmenjek a többiekkel vacsorázni, így beállítottam az ébresztőm, de amikor megcsörrent, éreztem, hogy ez nem fog menni. Így legalább kellőképp rákészültem a Boeingre!

Másnap reggel kiadós reggeli után felvett minket az utazási iroda busza, és már irány is a gyár! Wikipediáról gyűjtögettem róla adatokat, illetve egész délelőtt beszéltek róla nekünk, szóval megosztom veletek. William E. Boeing és George Conrad Westervelt alapította a céget 1916-ban, 100 éve!!!

920x920
Az első Boeing repülő gép

Mára a cég a világ legnagyobb repülőgép gyártója, és a világ legnagyobb épületében foglal helyet a gyár Seattle közelében Everettben. Azt mondják az egész Orlando-i Disneyland belefér, sőt még parkolónak is van hely. Úgy működik, mint egy kis város, tűzoltók, mentők, kávézók.  Belülről részekre, hangárokra van bontva, hol készül a B747, B767, B777, B787. Ellátogattunk az összesbe, egy teraszon meresztettük a szemünket. Sajnos fényképeket nem lehetett csinálni, azt mondták, hogy azért, mert ha leejtük, ki kell fizetnünk a kárt, amit okozunk. 😀 De youtube-on fent van egy videó a gyárról, ami sokkal részletesebb tulajdonképpen mint a mi túránk. 😀

A másfél óra nagyon gyorsan eltelt, mert annyira érdekes volt minden, és élőben látni ezeket a monstrumokat még darabokban, hihetetlen élmény volt! Ezek után muszáj volt felvásárolni a fél szuvenír boltot. 😀

 

Van egy kiállítás, ami megtekinthető és az a neve, hogy Future 300px-douglas_dc-3_se-cfpof Flight, az alábbi képeket ott készítettem, illetve mesélek még egy kicsi történelmet.Az egyik leghíresebb gépe a Boeingnek a DC-3, amely az első utasszállító volt, mely képes volt 16 órát is repülni, és összesen 16 079 darabot gyártottak belőle. 1935-ben kezdték. Ennek van az orosz másolata a Li-2-es, amit Magyarországon egyébként mi is kipróbálhatunk a Goldtimer alapítvány keretein belül, mivel felújítottak egyet! 🙂 Rajta van a bakancslistámon!

Boeing_314_Yankee_Clipper_1939.jpg

Van még egy nagyon híres gépük, a Clipper, ami egy hidroplán volt, vagy hogy is mondjam, a hasára szállt a vízre. 1938-ban kezdték a gyártását, és ez korának a legnagyobb utassszálító gépe volt, mivel 74 utast el tudott vinni, sőt még volt rajta ebédlő szalon és bár is!!

 

 

 

Dash 80 air to air photo by Joe ParkeA Boeing legelső sugárhajtású gépe a B707, amely egy 4 hajtóműves gép, 1958-1979 között gyártották. A légiközlekedésben ez az első sikeres jet, úgyis mondják, hogy ez a Jet korszak kezdete.

 

 

thumb_bwpg6259_1024
Bejárat
thumb_btsx8921_1024
B727
thumb_img_9038_1024
B787 hajtóműve
thumb_epwu8182_1024
Az új generációs B777X, majd csak 2018-ban repülik be
thumb_rmua5019_1024
És életem fényképe! Még sose láttam repülni B747-est, ugyan Budapestre jár 2 teherszállító is, de sose láttam még őket, ez meg az orrom előtt landolt!!!!

Tudjátok, mennyire szeretem a repülést, szerintem el tudjátok képzelni, milyen boldog voltam itt, alig bírtam ki, hogy ne ugráljak fel alá. 😀 Azt hallottam, hogyha az éppen aktuális pilótánknak van itt ismerőse, és éppenő is el akar látogatni a gyárba, akkor be lehet lógni olyan helyekre is vele, ahova nem mehettünk, és akár az egész napot is ott tölthetjük… Azt hiszem, minden hónapban igényleg eztán Seattle-t, hátha bemákolok egy ilyen pilótát. 😀

Délután még volt időnk bemenni a városba, Seattle nagyon kedves hely. Életem első amerikai élménye! Imádom! Mint a filmekben! 😀 Alig várom, hogy bejárjam az országot, nagyon sok helyre repülünk, elkezdem igényelni őket. Itt van néhány fénykép a városról.

thumb_dvyn6967_1024
Rágógumifal
thumb_cmdw1763_1024
1990-es évek elején kezdték el felragasztgatni a rágókat a falra azok, akik éppen sorban álltak színház jegyekért. Többször eltakarították már a rágókat, pl 2015 novemberében több napon át szenvedtek vele, hogy az összeset leszedjék, de annyira híres a fal, hogy csak visszakerültek a rágók.
thumb_fhpi6165_1024
Csodálatos. 😀
thumb_owad1783_1024
A legundibb dolog, amit valaha láttam
thumb_img_9072_1024
Tiszta Amerika… egy ilyen filmes boltban, ahol a Star wars-ön át a Pókemberig mindent megtalálsz. A képen forgatókönyvek láthatóak, ide vissza kell jönnöm, hogy megvegyem a Top Gun-t, a lány akivel voltam, elhappolta előlem. 😀
thumb_img_9074_1024
Public Market egy nagyon híres piac, zöldség, gyümölcs, hal, hús, ajándék, minden van. Nagyon jó hangulata van, mindenképp megéri ellátogatni ide. Arról híres a termesztő személyesen találkozhat a vevővel. Repülő a kép tetején természetesen
thumb_img_9077_1024
És ha Seattle, akkor Starbucks, amiért nem vagyok oda, de ha már itt vagyok, akkor csak kellett lőni egy fényképet a világ első Starbucks-járól, sőt még egy kávét is vettem. 🙂

Szóval ez volt életem első amerikai élménye! 🙂 Nagyon élveztem, és alig várom a kövit!

Remélem, mindenkinek jól teltek az ünnepek, békében, boldogságban! Idén szerencsére én is otthon karácsonyoztam, tavaly elhatároztam, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ezentúl mindig otthon legyek karácsonykor. A szilveszter már nem jött össze, dehát valakinek dolgoznia is kell! 😉

BuéK mindenkinek!

Dorka


 

Hi Everyone! 🙂

Finally I got a US flight so I could fly to the American continent! What’s more, I reached the 1000 flying hours going to Seattle! Originally I had a Sydney flight, but I have been there and it’s summer time and I wanted winter destination so badly to have Christmas mood! So actually I didn’t hesitate to accept Seattle for my Sydney when someone sent me a swap request. This flight is always Boeing (not A380) because Seattle is the home of Boeing as the factory is there!

kepernyo%cc%8bfoto-2016-12-25-11-56-37
flightdiary.net

The flight was 15 hours, the time difference between Dubai and Seattle was 12 hours which means I could use my watch. The only difference was when we land the Dubai time was midnight but it was midday in Seattle. 😀 Luckily I found a girl who was interested in the Boeing factory as well so we booked a tour in the hotel when we arrived. I was so exhausted I needed to sleep the whole afternoon so I skipped the dinner with the crew. At least next day I was almost 100% fresh, ready for the factory!

920x920The next morning the travel agency came to pick us up and we headed to the factory.  I read a lot of thing on wikipedia and I have informations from the tour guide as well so I’m gonna share this with you. William E. Boeing and George Conrad Westervelt founded the factory in 1916, one hundred years ago!!!!

Today the company is the biggest airplane manufactory and it is in the world’s biggest building next to Seattle in Everett. They said the Disneyland in Orlando can fit inside plus there is enough space for a parking place as well. The factory is working like a little city, it has its own fire department, coffee shops, restaurants. It is divided in hangars for each aircraft type like B747, B767, B777, B787. I visited all of them, we were gazing from terraces. Unfortunately we couldn’t take any photos the guide told us if we drop the phones from the terraces we need to pay the price of the damage. 😀 But there is a video on youtube you can see and get to know everything from the factory.

Our one and half hour tour ended really quickly, I could spent a day or more there…. It was great to see in real those huge aircrafts. After that I had to buy the half souvenir shop! 😀

300px-douglas_dc-3_se-cfpThere is an exhibition too, called Future of Flight, I took the photos below there. I have more stories about the history. One of the most famous airplane is DC-3 which is the very first commercial plane carrying passengers rather than mails. It can fly coast to coast in 16 hours. Total production of all variants was 16 079. There is a Russian variant also called Li-2 which is available at the Hungarian Goldtimer Foundation in Hungary so I’m gonna fly with that once, it is on my bucket list. 🙂 boeing_314_yankee_clipper_1939

 

There is another important plane called Clipper, the largest passenger transport of its time, carries 74 passengers and includes a lounge, dining salon and bridal suite!

Dash 80 air to air photo by Joe Parke

 

The Boeing’s first jet airplane is B707 , so called ‘Seven Oh Seven’ which is the world’s first successful commercial jet. It has 4 engines, the 707 is generally credited with ushering in the Jet Age. Pan American World Airways began regular 707 service in 1958.

thumb_bwpg6259_1024
Entrance to the factory
thumb_img_9038_1024
B787 engine
thumb_btsx8921_1024
B727 cockpit
thumb_epwu8182_1024
B777X, new generation, they start the test flights in 2018
thumb_rmua5019_1024
Photo of my life, I have never seen B747 flying, 2 of them are flying to Budapest but I’ve never caught them…

You may know (or not yet 😀 ) how much I love aviation, you can imagine how happy I was there, I could barely not jumping up and down in the factory. 😀 I heard, if we have a pilot on board who has a friend in the factory, and this pilot wanna visit it and this pilot is cool and take you with himself, you can spend the whole day and see those parts of the factory which are not public. I’m gonna keep bidding for Seattle, and I may be lucky one day with the pilots. 😀

In the afternoon we had time to go to the city, that was my first American experience. The atmosphere is exactly the same as in the movies, I loved it so much! I can’t wait to visit other US cities, we fly to lots of them!! 🙂 I have some photos about Seattle.

thumb_fhpi6165_1024
wonderful. 😀
thumb_cmdw1763_1024
The tradition of used gums on this wall started in the early 90s when people were queuing for theatre tickets and they were bored. They tried to remove them several times, for example all of the gums was removed in 2015 but it is so famous so the theatre wall was full of gums pretty soon.
thumb_dvyn6967_1024
The Gum Wall
thumb_owad1783_1024
The most disgusting thing I’ve ever seen 😀
thumb_img_9074_1024
The public market
thumb_img_9072_1024
Scripts
thumb_img_9077_1024
If Seattle, Let’s visit the very first Starbucks… 🙂

My first meeting with USA was an amazing experience, can’t wait for the next one! 🙂

To be continued… 🙂

Thanks,

Dorka

 


3 thoughts on “Seattle, a Boeing otthona | Seattle, the home of Boeing

 1. Hű Dorka, most nagyon irigyellek, de persze örülök is nagyon, hogy eljutottal a kedvenc városomba! 🙂
  Még nem jártam ugyan Seattle-ben, de nagyon szeretném látni egyszer…vagy akár többször is. ;).. nem csodálom, hogy havonta igényelni ajarsz egy Seattle járatot, szorítok, h sikerüljön.
  Boldog, békés, sikerekben és fatasztikus utazásokban gazdag 2017et kívánok Neked. 🙂

  Like

  1. Szia Kata! 🙂
   Legalább 5 napot el tudnék itt tölteni! Főleg,hogy annyi repülős dolog van, de egyébként is! 🙂
   Köszönöm, neked is sikerekben gazdag új évet kívánok! ❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s