Az Airbus A380

Sziasztok,

Említettem, hogy voltam A380-as trainingen, mivel biztos sokan olvastátok, a cégünk eladta az A330 és A340-eseinket. Így a maradék mainfleet légiutaskísérő és pilóta átkerül a nagy madárra. Szóval nézzünk néhány adatot erről az óriásról.

Tehát a gép az orrától a farkáig 72,72 méter, és a fesztávolsága (egyik szárnya végétől a másikig) 79,75 méter, vagyis a szélessége nagyobb mint a hossza. 24,09 méter magas. A pilóta magával vitt engem és egy másik lányt, aki szintén most végzett a traininggel, hogy körbe járja a gépet. Ezt én is csináltam anno a vitorlázó repülőgéppel, dehát itt nem éred fel a csűrőt, hogy megmozgasd, hogy jól működik-e. 😀 Mivel este indultunk, már sötét volt, zseblámpával körbevilágította az elsőtiszt, és közben magyarázott nekünk. Nagyon kedves volt!

Az ülések számát tekintve igen változó, hogy éppen hány száz utas fér be. Először is van három és két osztályos A380-as is. A megszokottabb 3 osztályoson az ülés számok a következőek:

  • első: 14
  • business: 76
  • turista: 399, 401, 426, 427 vagy 429

Az emeleten található a gép orrában a first class, (itt egyébként van két zuhanyzó is, shower spa, kizárólag first class utasoknak) és a második felében pedig a business class (ennek a végében pedig a lounge található, ami first és business class utasok számára egy impozáns bár).

A képet a http://www.airlinereporter.com -ról loptam.

Két osztályos repülőgép esetén:

  • business: 58
  • turista: lent 437, fent a gép elején 120

Tehát összesen 615 utas! Ilyenkor nincsen zuhanyzó, mivel nincs első osztály, viszont a lounge a business class végében megint csak megtalálható.

Hihetetlen, milyen luxus van ezen a gépen, sokkal-sokkal jobb az utasélmény, mint a B777-en, pedig az is szuper repülőgép. Azt még nem döntöttem el, hogy Cabin Crewként melyik lesz a jobb, bár mindenki a Boeing mellett dönt.

Két kis újdonságot figyeltem meg, amitől leesett az állam. Egyrészt a mosdóban a csap mozgásérzékelős, akkor folyik a víz, ha alá rakod a kezed (korábbi gépeknél nyomni kell a csapot, hogy jöjjön a víz)! Illetve a hőmérsékletét pedig két gombbal lehet állítani, hideg-meleg/kék-piros. De nem ám megnyomod, csupán hozzáérsz! 😀 Imádtam. A szokásosnál is többet mostam kezet.

A másik, ami inkább a légiutaskísérőknek segítsék, hogy a fej feletti csomagtartókban van egy mechanizmus. Nyitott állapotban, ha kicsit tovább húzom lefelé, akkor ha kevés motyó van benne vagy üres, akkor magától becsukódik, ha pedig teli van, akkor is segít becsukni. Nagyon fogom imádni! 🙂

A shower spa is nagyon extra! Mindenféle pipere cucc van benn, sampon, tusfürdő, hajbalzsam, törölközők, hajszárító! Előre kell foglalni időpontot, és mindenki fejenként fél órát tölthet benn. És mindenképpen egyedül! 😀 Még a trainingen mondták, hogyha Angelina Jolie-ról és Brad Pitt-ről is van szó, akkor sem engedhetjük be őket együtt. 😀 Amúgy 5 perc folyó víz jár, azért gondoljunk bele, ez azért csak egy repülőgép, nincs végtelen folyó víz. Ha letelt 4 perc, akkor leáll a víz, és ha újraindítod, akkor 10 másodperc múlva megint kikapcsol, és így van ez már az utolsó percben, hogy emlékeztesse az utast, hogy nem sokára vége a mennyországnak. Nehogy itt habos fejű utasok rohangáljanak utána törcsiben a first classon… 😀

Fel- és leszálláskor a pilótafülkében ülhettünk, ami megint csak akkora mint egy szoba. 😀 Bemegyek, és rendesen kell lépnem párat, hogy a jumpseathet érjek, Boeingbe csak benyitok, és fejet lehajtva, nehogy lefejeljem a gombokat a plafonon, belépek és leülök. 😀 PEDIG A BOEING 777 IS ÓRIÁSI GÉP! 😀

Dubaiból indulva az elsőtiszt a kezembe adta a reptér taxi út térképét. Taxi útnak nevezezzük azokat az utakat, amik az állóhelytől a felszállópályáig vezetnek. Betűkkel jelölték őket, hát itt Dubaiban annyi van, hogy A-tól Zs-éig minden volt. Ennek köszönhetően kicsit jobban átlátom most már azt a nagy kavalkádot, de még mindig nehezen találnék el ott. 😀 Felszálláskor figyeltem, hogy már 155 csomónál a levegőben voltunk, hihetetlen, hogy egy ekkora madár ennyivel a levegőben van már, de erről olvastam korábban, hogy nagyon jó aerodinamikája van.

Amikor anno az A330-asokkal repültünk, emlékszem, hogy meg kellett nyugtatni az utasokat leszálláskor, mikor kiengedték a futókat, hogy ez a zaj nem azt jelenti, hogy leszakadtak a szárnyak, csak kijöttek a futók. Nagyon zajos volt. 😀 Azt hittem azért, mert idősebb repülőgép, mert a Boeing egészen csendes, de akkor ez Airbus tulajdonság, mert az A380-anon is brutál hangos, de itt meg lehet, azért mert iszonyat sok futója van, és nehezek. Majd valaki pilóta biztos felvilágosít róla, ha elolvassa a blogom. 🙂

Ezek a kezdeti benyomások! Remélem, jól kijövünk majd az ég (második)* királynőjével.

Nem sokára jelentkezek,

puszi,

Dorka

*Azért csak a Boeing B747 az első és legnagyobb égi királynő. 😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s