Reserve hónap, avagy zsákbamacska 30 napon át

Sziasztok,

Előző hónapban, amikor megkaptuk a beosztás agusztusra, kaptam egy kisebb szívinfarktust, mert 11-étől csak annyi volt beírva minden napra, hogy reserve, reserve, reserve. Számítottam rá, hogy reserve hónapom lesz, mert az jár bizonyos időközönként.

De hogy mi is ez az egész?

A cég 7 csoportba oszt minket egy  pszichológiai teszt alapján, amit még tavaly június 6-án, a felvételi napján kellett kitöltenem online. Azt hittem, arra kell, hogy megfelel-e a szellemi állapotom erre a munkakörre, de amikor megláttam ezeket a kérdésköröket, gyanút fogtam. “Mi a fontosabb számodra a munkát illetően?” Viccelődés lehetősge munka közben, pénz, megbecsülés. Most csak hasra ütöttem, mert már nem nagyon emlékszem, de ilyen jellegű kérdésekkel bombáztak egy fárasztó nap után.

Szóval ez alapján osztottak be, és próbálnak olyan emberekkel összerakni minket a beosztásokban, akikkel e teszt alapján jól tudunk együtt dolgozni. Ahogy eddig néztem, én az 5-ös, 6-os és 7-es csoportban lévőkkel nagyon jól kijövök a repülőgépen. Én magam 5-ös vagyok. Persze, ez nincs ráírva a másik homlokára, de amikor valakivel annyira egy hullámhosszon vagyok, megkérdem, melyik csoport, és rendszerint 5-ös a válasz amúgy. ❤ Próbáltam rákeresni neten erre a 7 féle ember típusra, de nem találtam meg. Már azon is gondolkoztam, hogy lehet, hogy a személyiség tesztből csak 4 féle ember jön ki, mivel 4 válasz lehetőség volt, csak széthúzták 7-re, mivel 23 000-ren vagyunk 😀 Pilótáknak is van ugyanígy, de nekik csak 5 csoport van.

Másra is használja ezt a cég…

7 havi váltásokban vagyunk. Lehet járatot igényelni, ugye, és annál nagyobb az esélye, hogy ezt megkapod, minél előrébb állsz a listában. Havonta lépdelsz előre a 7. helyről egészen az elsőig, amit top hónapnak hívnak, és akkor szinte tutibiztos, hogy megkapod, amit kértél. Viszont ezután a szuper hónap után rögtön visszakerülsz a gödör aljára, és ezt a 7. hónapot hívják reserve hónapnak, amikor nem is kapsz beosztást.

Régebben ezt ki lehetett kerülni szabadsággal, vagy ha épp akkor járt le az engedélyed és meg kellett hosszabbítani, akkor amiatt nem kapod meg ezt. Viszont ezen most már változtattak annyiban, hogy majdnem minden hónapban megkaphatod. Nekem júliusban lett volna ez, de szabadság miatt nem kaptam meg, és így augusztus 11-től szept 11-ig tart.

Reserve = tartalékos

Tehát a szó maga tartalékost jelent, tulajdonképp ebben a hónapban alaphelyzetben nincs rám szükség. Minden este 6-kor megtudom, hogy mi lesz másnap: szabadnap, otthoni vagy reptér standby, illetve nagy ritkán beraknak azonnal egy járatra, de legtöbbször standby. Ugye a standby, amikor készen (a reptéren) vagy félkészen (otthon) várod, hogy kellesz-e vagy sem. Akkor húznak ki egy járatra, ha valamelyik crew beteget jelent, vagy megváltozik az utasok száma, és kellesz mégis, vagy repülőtípust változtatnak utolsó pillaanatban, és az nagyobb, több crew kell rá. (Ezek leginkább az otthoni standby-nál fordulnak elő). Az is előfordulhat, hogy valamelyik crew otthon hagyja az egyenruhája valamelyik darabját (öv, sapka, mellényke a szervízhez), vagy valamelyik dokumentumát stb. Ez mivel utolsó pillanatban derül ki, a reptér standbyon ülő crew mehet helyette.

Legtöbször persze direkt jelent beteget a crew egy-egy nem kívánt turnaroundra, innen következik, hogy a reserve hónaposok nagyrészt turnaroundokon szívnak. 😀 És amúgy is keveset repülnek.

Én és a reserve

Eleinte nagyon lassan indult, rögtön 5 szabadnappal, és mind az 5 napot itt kellett töltenem, ilyenkor nem hagyhatom el az országot, és amúgy is csak este 6-kor tudtam meg mindig, hogy másnap még mindig nincs meló. Szerencsémre, Fanninak is most van reserve hónapja, szóval tartjuk egymásban a lelket, és együtt ütjük el az időt. Aztán kihúztak egy otthoni standbyról Doha turnaroundra, aztán egy reptér standbyról Karachi turnaroundra, és most legutóbb egy Birmingham layovert kaptam, ami nem volt rossz.

Birmingham-i képeim kicsit felturbózva:

FullSizeRender 2FullSizeRender

És hogy mit is csinálok a temérdek szabad nappal?

Képzeljétek, elkezdtem főzni. Én egyáltalán nem tudtam alkotni a konyhában, a rántotta, és a sajtos tészta ki is merítette a repertoárt. Tehát semmi alapot nem tudtam (pörköltek, levesek, főzelékek), illetve sose próbáltam, mert egészen úgy látszik, hogy mégis tudok, csak nem próbáltam. 😀

Zöldségleves, borsó főzelék, pörkölt, rántott husi, bolognai, tejberizs

Egyébként nagyon sok mindent nem találok meg itt a boltokban, vagy más íze van, mint otthon. Például számomra finom rizts még nem találtam. De mindegy, próbálkozok, de egyik sem olyan mint az otthoni. Eléggé bővül a bevásárlólistám a következő szabadságomra. 😀

Volt időm kicsinosítani a szobám is! 🙂 Szépen rendet raktam és átrendeztem, és most olyan, mintha egy új szobába költöztem volna, nagyon jó érzés! 🙂

IMG_6208

Az a nagy hátulütője ennek a hónapnak, hogy egyáltalán nem tudok tervezni, még csak nem is az, hogy mi lesz másnap, hanem, hogy mennyit főzzek, hány banánt vegyek a reggelimhez. Mert ha keveset veszek, akkor állandóan boltba járok, ha meg sokat, akkor ha kihúznak egy hosszú járatra, dobhatom ki, mert megromlott. Na mindegy, egyszer csak vége lesz ennek is. Vagy lányok elindulnak este valahova beülni beszélgetni, én meg megvárom a 6 órát, hogy tudjam , hogy csatlakozhatok-e hozzájuk, vagy nem, mert másnap reggel standby. Most kaptam két szabad napot Birmingham után, amiből az egyik már el is ment, és utána megint nem tudom, mi lesz. Valószínűleg éjszakai standbyból éjszakai turnaround… 😀 😀 a legrosszabb. 😀 De azért szorítsatok, hogy esetleg egy (MINDEGY MILYEN) layovert adjanak. 🙂

 

Puszóó

Dorka


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s