Csodaországban jártam …

Sziasztok!

Egy nem olyan régi München layover alatt ellátogattunk a híres Neuschwanstein kastélyhoz, ami kb másfél óra autózásra van Münchentől.

thumb_DSC_0611_1024
A kastélyhoz vezető úton szinte mindenki megáll, hogy lőjön egy jó képet, mi is ezt tettük!

1869 és 1886 között építette II. Lajos bajor király saját gyerekkori álmát megvalósítva. A király végtelenül sokat költekezett uralkodása alatt, fő hobbija az építészet volt. II. Lajos magányos típus volt, így a Neuschwanstein kastélyt kizárólag saját magának szánta. Gyerekkorára vezethető vissza bajos elmeállapota, édesapja II. Miksa őt is és testvérét, I. Ottót is elnyomta, és iszonyat szigorban nevelte, verte őket. Mindkettejük felnőttkorára hatással volt ez, így nem voltak éppen beszámíthatóak. Nem véletlen, Őrült Lajos királynak is nevezték az emberünket.

17 év alatt nem sikerült befejezni a remekművet, közben II. Lajost megfosztották a trónjától, őrültnek nyilvánították, és letartóztatták 1886. június 12-én. Másnap holtan találták Starnbergi-tóban, amely egy elmegyógyintézet mellett volt.

A kastély építészeti stílusát nem igazán lehet megállapítani, minden korszak keveredik benne. Nem is építész tervezte, hanem egy színházi díszlettervező, Christian Jank. Richard Wagnerrel öri barik voltak a királlyal, így a belsejében Wagner operáinak részleteit ábrázoló falfestményeket láthatunk.

És akkor néhány tipp a túránkról…

Mindenképpen foglaljatok online jegyet előre vezetett túrára idegenvezetővel vagy audioval. Ezt nem kell előre fizetni, viszont ha nem foglaltok, könnyen lehet, hogy az adott napon már nem juttok be a kastélyba. Fantasztikus élmény körbe sétálni is egyébként, de igencsak megéri azt a 15 eurót a belseje is! Nekünk az adott napra idegenvezetős túra már nem  volt elérhető (legalább egy héttel előtte foglaltuk), de így legalább magyar nyelvű audio guide-ot kértem magamnak! A foglalt időpont előtt másfél órával kell megjelenni a jegyirodában, hogy felvegyük a jegyet, így lesz másfél óránk, hogy körbe sétáljunk kedvünkre. Kb. 30 perc feljutni a bejárathoz, de azért számoljatok 1 órát, ha 5 méterenként megálltok fényképezni, ahogy mi is tettük!

thumb_IMG_9192_1024
Van egy híd, ahova el lehet sétálni, és csoda képeket készíteni, de ez most le volt zárva felújítás miatt, de szerintem így is sikerült a híd mellől – kicsit tilosban járva – jókat fotózni.
thumb_IMG_9180_1024
Tényleg csudi szép!! Szöges drót kerítésen mentünk át ezért a fényképért.. szerintem megérte!

A vezetett túra alatt sajnos nem lehet fényképeket csinálni, pedig gyönyörű látvány tárult a szemünk elé, a magyar nyelvű audio nagyon szuper, mivel építészetről, használt anyagokról beszélt, sokat segített… angolul nem értettem volna a szakkifejezéseket. Piros pont a magyarért!! 🤗

thumb_DSC_0609_1024
Alpsee – ez ám a kilátás az kastélyban levő ajándékbolt erkélyéről …

Amikor vége lett a kb. 20 perces túrának, szabad utat kaptunk a kastélyban, átverekedtük magunkat a túlárazott ajándékbolton, és II. Lajos konyhájába csöppentünk. Lehidaltam a méretén, hiszen mind ez egy emberre volt fenntartva …

Kicsit olyan Szépség és a Szörnyeteges ez a kastály, csak a király még őrültebb itt, mint a mesében, és sajnos nem jött Bella, hogy megmentse a főhőst.

Walt Disney is kiválasztotta Neuschwanstein kastélyt a Hamupipőke című meséjéhez!

Cinderella_Castle_2013_Wade
Forrás: Wikipedia

Teljesen megéri ellátogatni ide, ha Münchenben jár az ember, egy napot rá lehet szánni bőven, mivel még itt található a Hohenschwangau kastély is, ahol gyerekkorát töltötte II. Lajos. Sajnos nekünk csak a másikra jutott időnk.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Üdv.: Dorka


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s